top of page

Dan Brown (n. 22 iunie 1964 în ExeterNew Hampshire) este un autor american de thrillere detective de senzaÈ›ie, după ce a avut diverse ocupaÈ›ii (compozitor de cântece È™i profesor de limbă engleză, sau mai precis de simbologie). Brown este interesat de criptografie, chei È™i coduri, care sunt o temă recurentă în poveÈ™tile sale. Până în prezent, cărÈ›ile sale au fost traduse în peste 40 de limbi.

În 1996, Brown a renunÈ›at la catedră pentru a deveni scriitor cu normă întreagă. FortăreaÈ›a Digitală a fost publicată în 1998. Blythe s-a ocupat mult de promovarea cărÈ›ii, a scris declaraÈ›ii pentru presă, i-a stabilit întâlniri pentru talk-show-uri È™i a aranjat întâlniri cu presa. Câteva luni mai târziu, Brown È™i soÈ›ia sa au publicat „Cartea Cheală” (The Bald Book), o altă carte de umor. A fost oficial recunoscută ca fiind a soÈ›iei sale, deÈ™i un reprezentant al editorului a spus că această carte a fost scrisă în primul rând de Brown.

Primele trei romane ale lui Brown au avut puÈ›in succes, cu mai puÈ›in de 10.000 de copii fiecare, dar cel de-al patrulea, Codul lui Da Vinci, a devenit un besteseller răsunător, intrând în topul de la New York Times Best Seller list în prima săptămână după ce a fost publicată, în 2003. Acum, este considerată ca fiind una dintre cele mai cunoscute/populare cărÈ›i din toate timpurile, cu 60,5 milioane copii vândute în toată lumea până în anul 2006. Succesul acesteia a ajutat la creÈ™terea vânzărilor cărÈ›ilor lui Brown publicate înainte de aceasta. În 2004, toate cele patru romane erau în New York Times list în aceeaÈ™i săptămână, iar în 2005, se afla printre cei mai influenÈ›i 100 de oameni ai anului, în topul realizat de revista Times. Revista Forbes l-a plasat pe Dan Brown pe locul 12 în lista „Celebrity 100” din 2005 È™i a estimat venitul său anual la 76,5 milioane $. The Times a estimat venitul din vânzarea cărÈ›ii „Codul lui Da Vinci” la 250 milioane $.

​

În octombrie 2004, Brown È™i fraÈ›ii săi au donat 2,2 milioane $ Academiei Phillips Exeter în memoria tatălui lor, pentru a înfiinÈ›a „Richard G. Brown Technology Endowment”, pentru a le furniza calculatoare È™i echipamente de ultimă generaÈ›ie studenÈ›ilor cu necesități.

În 2006, s-a făcut un film după romanul „Codul lui Da Vinci”, realizat de Columbia Pictures È™i de regizorul Ron Howard. În film apăreau Tom Hanks în rolul lui Robert Langdon, Audrey Tautou ca È™i Sophie Neveu È™i Sir Ian McKellen în rolul lui Leigh Teabing. A fost considerat unul dintre cele mai anticipate filme ale anului È™i fost folosit în deschiderea Festivalului de Film de la Cannes din 2006, deÈ™i primise per total recenzii nesatisfăcătoare. Filmul a adus câÈ™tiguri de 750 milioane $. Brown apare ca unul dintre producătorii executivi ai filmului „Codul lui Da Vinci” È™i a creat de asemenea coduri suplimentare pentru film. Una dintre piesele lui, „Piano”, pe care Brown a scris-o È™i a cântat-o, apare ca parte din coloana sonoră a filmului.

In anul 2006 , Dan Brown lansează un al doilea bestseller Îngeri È™i demoni. Scenarista Akiva Goldsman a fost delegată să adapteze Îngeri È™i demoni. Filmul a apărut in anul 2009.

Tot în anul 2009, Dan Brown lansează si al treilea bestseller Simbolul Pierdut. In 2012 va apărea È™i un film după această carte.

bottom of page